THE SLOW SHOW – SUBTLE LOVE

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

De charismatische Britse zanger Rob Goodwin (die nu in Düsseldorf, Duitsland woont), de Noord-Ierse gitarist Joel Byrne-McCullough, de Britse drummer Christopher Hough en de muzikaal uitermate creatieve Belg Frederik ’t Kindt op keyboards vormen al sinds de oprichting rond 2012 de indie pop- en indierockformatie ‘The Slow Show’ uit Manchester. De beginjaren van deze groep waren echter ook nogal ‘slow’ want het duurde tot in 2014 toen ze met hun debuutplaat “White Water” een diepe indruk nalieten bij de muziekliefhebbers die continu op zoek zijn naar de betere groepen en platen. Maar daarna was de succestrein niet meer te stoppen en volgden er in sneltempo nieuwe albums met “Dream Darling” in 2016, “Lust And Learn” begin 2019 en de in coronatijden opgenomen plaat “Still Life” in 2022, stuk voor stuk schitterende albums die in ieders platencollectie zouden moeten zitten.

Eind september 2023 lanceerde ‘The Slow Show’ hun vijfde studioplaat onder de titel “Subtle Love”. Voor de opname van dit album trok de band in complete bezetting naar de in Belfast, Ierland gebaseerde opnamestudio van Dan Byrne-McCullough, de gitaarspelende broer van hun gitarist Joel en hier optredend als co-producer van deze nieuwe plaat. Na amper één week intensieve arbeid was die opnameklus al geklaard en kon de band zich voorbereiden op een uitgebreide Europese tournee die hen in oktober ook naar Nederland en België heeft gebracht.

Voor wat extra instrumentatie bij enkele nummers werd in de studio gezorgd door Maebh Martin op viool en altviool en Zarah Fleming op cello als strijkersduo bij vijf tracks op deze plaat. Matthew Palmer speelde net als bij de cd “Still Life” op trompet en bugel bij drie songs en co-producer Dan Byrne-McCullough leverde bijdragen af op gitaar, basgitaar, synthesizer en mandoline op meerdere tracks. Ciara O’Neill zong backing vocals bij de songs “Royal Blue” en de heerlijke albumafsluiter “Pale” (zie 2e video) en Kesha Ellis deed datzelfde bij het nummer “Train Ride”. “Builder Boy” is de enige song op dit album waarop de tijdens hun tournee als voorprogramma optredende Ierse singer-songwriter Joshua Burnside meezong met Rob Goodwin op het door hem meegecomponeerde nummer.

Als eerste single uit “Subtle Love” werd geopteerd voor het liedje “Learning To Dance” dat u op de eerste video kunt horen, een filmpje dat trouwens in Manchester werd opgenomen in aanwezigheid van een schare grote internationale fans van ‘The Slow Show’ die hiervoor door de groep waren uitgenodigd. De muziek van deze groep evolueert nog altijd bij het maken van nieuwe albums, ondanks het gevoel dat de sfeer bij al hun songs weemoedig, melancholisch, emotioneel en intimistisch donker lijkt te zijn, mede door de diepe intrigerende baritonstem van frontman Rob Goodwin en de repetitieve ritmische klanken in hun nummers. Maar het is steeds meer en meer genieten bij het beluisteren van de platen van ‘The Slow Show”’, niet in het minst bij “Subtle Love”.

(valsam)